ETISK HANDEL

Moderne slaveri er et økende problem i Norge og verden, og kan for mange virke vanskelig å gjøre noe med. Slaveriet finnes i mange ulike bransjer som produserer varer og tjenester som selges i Norge. En rekke organisasjoner, bedrifter og merkevarer har tatt på seg ansvaret for å sikre arbeidere rettferdighet. Daglig leder i The Fair Trade Foundation, Mike Gidney, sier følgende:

Fair Trade has always been about pushing for change, not accepting the norm but adapting and innovating in order to drive lasting, sustainable change… Minimum standards are just the beginning – we need to create a race to the top

Ved å tilegne oss kunnskap og ta valg som bidrar til en mer rettferdig produksjon av disse varene og tjenestene kan vi som forbrukere motarbeide slaveriet. Videre følger en oversikt over noen av de mest utsatte industriene med konkrete tips til hvordan vi kan motkjempe slaveriet ved å handle hos forhandlere som fremmer etiske og bærekraftige produkter og tjenester.


KLÆR

Alle mennesker bruker klær, noe som gjør klesindustrien til verdens tredje største industri, etter biler og elektronikk. Dette påvirker både menneskene som dyrker bomull og produserer klær, men også miljøet. Hvor ofte tenker du på menneskene som har sydd klærne du har på deg, og at dine kjøpsvaner påvirker livet til andre mennesker?

Som forbrukere ønsker vi produkter til en billig pris og gleder oss over gode tilbud. Ønsket om billige produkter påvirker næringskjeden. Prisene på klær har hatt en minimal økning de siste tiårene, og er mulig å opprettholde på grunn av slaveriet og utnyttelsen som skjer i verdikjeden. De som rammes hardest i verdikjeden er de som produserer klærne på store fabrikker i utlandet, eller på bomullsgårdene i f.eks. Usbekistan. Ved at vi som forbrukere tar gjennomtenkte valg og krever forandring, kan vi påvirke klesindustrien i en mer etisk retning.

Store kleskjeder har begynt å ta tak i problemene, hvor noen har igangsatt aktive tiltak for å bedre forholdene til arbeiderne sine. Dette er en viktig start, men det er likevel en lang vei å gå. For mer informasjon om hvor etiske ulike kleskjeder er, kan du lese mer på Clean Clothes Campaign eller via appen Good On You..

Det ligger mye makt hos forbrukeren, og du kan være med å påvirke bransjen ved å handle rettferdige klær. Flere klesmerker har spesialisert seg på å lage produkter som er både Fair Trade og økologiske. Her finner du en liten liste over utvalgte slike merker og hvor du kan kjøpe dem.

FAIRTRADE OG ØKOLOGISK BOMULL:

People Tree: dame & herre // Monkee Genes: dame & herre – kan også kjøpes via https://www.zalando.no/monkee-genes/ // Komodo: dame & herre // Little Green Radicals: barn

FAIRTRADE:

Fair and Square: dame, herre & barn // Libe: dame & herre // Mido: dame & herre – selges også i butikk i Stavanger // Know the Origin: dame & herre // KONTRAST Project: dame // MUD Jeans: dame & herre

LES MER OM KLESINDUSTRIEN OG ETISK MOTE HER:

”Slave To Fashion” av Safia Minney // Clean Clothes // Framtiden i våre hender // Fashion Revolution


TJENEST-ER

Tvangsarbeid er en utbredt måte å utnytte mennesker på, både globalt og nasjonalt. Det er store mørketall i forhold til omfanget av denne industrien, men ifølge politiet indikeres det at rundt 25 % av ofrene for menneskehandel i Norge utnyttes til tvangsarbeid. Vi finner de som regel i yrker som hushjelp, vaskehjelp, au pair, restaurantarbeider og arbeid innen bilpleie, bygg og anlegg, jordbruk eller gatesalg. Det finnes eksempler hvor både menn, kvinner og barn utfører disse tjenestene.

Det kan være utfordrende å identifisere omfanget av problemet da sosial dumping og tvangsarbeid ofte kan ligne hverandre. Ofre for tvangsarbeid skiller seg fra sosial dumping ved at de er under andres kontroll og mangler friheten til å kontakte venner og familie (KOM), og ikke ”bare” har dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

For å motarbeide slaveri i tjenester kan du som forbruker la være å benytte deg av billige tjenester som virker for gode til å være sann, og rapportere til Arbeidstilsynet eller Politiet dersom du mistenker tvangsarbeid. Dette kan for eksempel gjøres ved å ikke vaske bilen på steder du er usikker på om arbeidsforholdene er lovlige eller la være å leie inn håndverkere som ikke kan garantere for etiske arbeidsforhold. I følge undersøkelser er det kun 26% av den norske befolkningen som noen gang har vurdert om selskapet de kjøper tjenester fra har uforsvarlige arbeidsforhold. Dette viser at vi som forbrukere har stort potensiale til å legge press på bedriftene ved å etterspørre informasjon (Initiativ for etisk handel).


Det er små, enkle tegn du som forbruker kan se etter når du handler tjenester:

  • Betalingsmuligheter: dersom det ikke gis mulighet for å betale med kort eller skrive ut kvittering er det rom for bekymring. Dette kan være et tegn på svart arbeid, som kan gi rom for tvangsarbeid.

  • Klær og utstyr: Dersom arbeiderne ikke har riktige arbeidsklær eller utstyr for å skjerme seg for giftige kjemikalier, høyder, o.l. bør dette gi grunn til bekymring.

  • Bedriftens retningslinjer: Dersom bedriften ikke har etiske retningslinjer å vise til er sannsynligheten tilstede for at de har noe å skjule.


LES MER OM Arbeidsslaveri HER:

Politier // Hope For Justice // Etisk handel // Slaveri i norsk bilvaskebransjen // Brennpunkt // Utrop // ILO


SMINKE & SMYKKER

De fleste jenter og kvinner bruker sminke og ulike hudpleieprodukter, noe som gjør dette til en milliardindustri. Produksjonen av mineraler og ingredienser som brukes i sminke, smykker og hudpleieprodukter er dessverre ofte preget av slaveri og barnearbeid, i tillegg til å være en miljøtrussel. Et mineral som har fått mye oppmerksomhet er mica, som gir glitter til sminke og billakk. 25 % av micaproduksjonen i verden skjer i to av Indias fattigste stater; Bihar og Jharkand, hvor micagruver i stor grad bemannes av barneslaver.

Flere kosmetikkonsern har forsøkt å gjøre noe med sine verdikjeder for å bli kvitt utfordringene i produksjonen av mica, men det har vist seg å være vanskelig på grunn av blant annet korrupsjon. Heldigvis finnes det kosmetikkmerker som er Fairtrademerket og som produserer sine produkter uten slaveproduserte mineraler. Du kan påvirke bransjen ved å kjøpe Fairtradeprodukter.

Det har også blitt avdekket slaveri med barn og voksne i utvinning av mineraler som brukes i smykker. Dette gjelder særlig arbeid i gullgruver i blant annet Ghana, Peru, Filippinene og i diamantutvinning i Den Sentralafrikanske Republikk og Sierra Leone. Det er gjort forsøk på å få til fair trade handel med diamanter i The Kimberlley Process, men det er fortsatt en lang vei å gå. Innenfor produksjon av gull og sølv har man imidlertid kommet noe lengre, med fair trade merkede gullvarer, som man blant annet får kjøpt i Danmark. Du kan påvirke bransjen ved å velge smykker som er laget med Fairtrademerket gull og sølv.

Det finnes flere sminke- og hudpleiemerker som spesialiserer seg på å lage produkter som er både Fairtrade og miljøvennlige. Under finner du en liten liste over slike merker og hvor du kan kjøpe dem.


KOSMETIKK OG HUDPLEIEPRODUKTER:

 Age defens // Skin treat // Vitamin C // Fair Squared // Green people // Dr. Hauschka // Lush // Faith in nature

SMYKKER:

People Tree // Nôen smykker // Just Fashion // LiBe

LES MER OM INDUSTRIEN OG ETISKE PRODUKTER HER:

FairTrade - gull // FairTrade - hudpleie // Ethical Consumer // Fair Jewelry


MAT

Ifølge The Global Slavery Index anslås det å være 16 millioner mennesker som er ofre for tvangsarbeid, hvor 11.3 % av disse jobber innenfor jordbruk og fiske. For disse er realiteten gjerne minimal lønn, manglende arbeidskontrakter og manglende tilgang til vann i stekende varme. Barn, voksne og hele familier blir lurt til arbeid i store fabrikker og plantasjer i bl.a. Amerika, Afrika og Asia, og de arbeider ofte for å betale ned gjeld påtvunget av arbeidsgiver. Mens noen er satt til direkte tvangsarbeid, er andre født inn i slaveriet og arbeider for å betale ned familiens gjeld.

Norge importerer mat fra hele verden og flere saker om slaveri i verdikjedene har de siste årene blitt oppdaget. F.eks. ble det i oktober 2017 oppdaget en gruppe migranter som jobbet for en tomatplantasje med slavelignende tilstander, og disse tomatene ble solgt i norske butikker. Kaffe og sjokolade er andre typiske eksempler på varer som har blitt produsert ved bruk av slavearbeid. Stadig flere forbrukere etterspør informasjon om verdikjedene til produkter. Dette har blant annet ført til at kaffehuset Friele har åpne leverandørkjeder som gjør det mulig for forbrukere å selv spore opp kaffen.

Som forbrukere kan vi motarbeide slaveriet i matindustrien ved å kjøpe kortreiste produkter med informasjon om produsent, produkter merket Fairtrade eller direct trade. Fairtrade sertifiseringen skal garantere for at arbeiderne får riktig lønn, at de ikke utsettes for tvangsarbeid eller vold og at det blir brukt miljøvennlige arbeidsmetoder. Direct trade er en handelsmodell som skal sikre en direkte kontakt mellom f.eks. kaffeprodusent og kjøper, som gjør det mulig for norske forhandlere å forsikre kjøp fra produsenter som ikke driver med slaveri.

Det er små, enkle tegn du som forbruker kan se etter når du handler mat. Se etter Fairtrade-merker på produktene. Følgende merker angir at produktet er produsert etter etiske krav:

FairTrade // Rainforest Alliance // Matmerket “Nyt Norge”. Dette er mat som er produsert i Norge etter norske standarder for Helse, miljø og sikkerhet (HMS) // Kjøp kortreist mat når du kan det; kjøp gjerne rett fra bonden hvis du har muligheten

LES MER OM INDUSTRIEN OG ETISK PRODUSERT MAT HER:

Matmerk // FairTrade // Ethical Consumer // NRK // The dark side of Chocolate


Elektronikkproduksjon er gjennomsyret av slaveri. Mange av produktene vi holder i daglig har på et tidspunkt vært i kontakt med ofre for slaveri. Selv om multinasjonale selskaper har klare etiske, interne retningslinjer mot slaveri og tvangsarbeid, er det likevel et stort problem i bunnen av leverandørkjeden, særlig i asiatiske og afrikanske land. I smarttelefoner, nettbrett, spillkonsoller og pacemakere benyttes tinn, tungstein og tantalum, sjeldne metaller som i mange deler av verden gir opphav til utvinningskonflikter.

Det er også avdekket at militante, voldelige grupper i Kongo kontrollerer koltangruver, som inneholder store mengder tantalum, et stoff som finnes i smarttelefoner. Arbeidere, både voksne og barn, opplever harde dager under dårlige forhold og betales bare noen få dollar daglig for mineraler brukt i våre telefoner. Den globale menneskerettighetsorganisasjonen Verité avdekket i 2014 slaveritilstander hos en tredjedel av utenlandske arbeidere i elektronikkproduksjon i Malaysia, et land hvor elektronikk utgjør hovednæringen, og 40 % er utenlandsk arbeidskraft. De ansatte fikk blant annet ulovlig tilbakeholdt passene sine og ble iført avgifter som tok 3 år å betale ned, uten mulighet til å avslutte arbeidsforholdet før avtalt tid.

Ifølge en rapport fra 2016 av organisasjonen End Slavery Now finnes det ingen elektronikkfirma som har fair trade- eller slaverifrie produkter på markedet. Det finnes likevel enkelte firma som ønsker å bruke mineraler utvunnet uten konfliktproblematikk – et steg i riktig retning. Mest nevneverdig er nok det nederlandske FairPhone, skaper av verdens første etiske smarttelefon.

Generelt sett ser man at opprettholdelsen av uetisk utvinning av mineraler drives av markedets akutte behov for flunkende nye produkter i store mengder, som for eksempel etter lanseringen av nye modeller. Dersom man sverger til et visst merke vil et godt alternativ være å gå for brukte produkter, som gjennom riktig leverandør fungerer akkurat like godt som nye.

LES MER OM INDUSTRIEN HER:

Ethical Consumer // Etisk Handel

ELEKTRO-

NIKK