Min innsats mot slaveriet

Skrevet av: Helena Frustøl

Skrevet av: Helena Frustøl

Europarådets organ mot menneskehandel, GRETA, har i sin rapport om Norge (2017) gitt tydelige anbefalinger om at det bør gjennomføres en nasjonal informasjonskampanje for å bidra til forebygging av menneskehandel i Norge. Denne utfordringen tar For Freedom med lanseringen av en nasjonal kampanje som lanseres 1.juledag. 


Det vanskelige forebyggingsarbeidet

Forebygging og holdningsendrende arbeid er vanskelig. Dessverre går vi ofte i fellen av å tenke at bare fordi vi forteller noen om et problem så er det forebygging. 

Hvor ofte har vi hørt om et problem som vi syntes var fælt, men ikke gjort noe med det? Tørke og sultkatastrofe i Afrika - gir vi penger? Hjemløse rusmisbrukere fryser på gata om vinteren - deler vi ut varme tepper? Millioner av mennesker fanget i slaveri i klesindustrien - slutter vi å kjøpe fast fashion?

Vi prøver ikke å gi deg dårlig samvittighet; vi er som deg - vi hører, og glemmer. Vi vil bare illustrere poenget om at forebygging er vanskelig. Basert på det kjente ordtaket “Det er ikke gull alt som glitrer”; “Det er ikke forebygging alt som informerer”. 


Hvordan få effekt av forebygging

Skal informasjonsarbeid ha en forebyggende effekt, må informasjonen føre til direkte atferdsendring. Det vil si at det vi forteller folk må føre til endring i måten de tenker, handler og snakker. 

Når vi da jobber med forebyggende arbeid mot menneskehandel så betyr det at vi ikke kun kan fortelle folk at menneskehandel og moderne slaveri finnes, vi må også gi dem en konkret løsning; noe de enkelt kan begynne å gjøre annerledes. 

Dette ønsker For Freedom nå å gjøre noe med ved å lansere holdningskampanjen “Min innsats mot slaveriet”. Fra 1.juledag 2017 til siste dag av For Freedom Aksjonen 18, 15.april 2018, vil denne kampanjen rulles ut nasjonalt, på sosiale medier og på norske kinoer. Med informasjonsfilmer, ny nettside om etisk handel på forfreedom.no/etiskhandel, jevnlige innlegg i For Freedom MAGAZINE og på sosiale medier, håper vi å bidra til at nordmenn forstår at vi alle kan bidra; også din innsats betyr noe!


Hårete mål

Målet med kampanjen er å gjøre folk bevisst på hvordan egne valg kan påvirke andres frihet, og oppfordre til å kjøpe produkter og tjenester som bidrar til svekket etterspørsel av slavearbeid. Vi ønsker at folk skal velge fairtrade og etiske merkevarer, og lære videre til venner og kjente hvordan også de kan bidra til å bekjempe slaveriet med sine holdninger og vaner.  

Det er kanskje et hårete mål, og noen vil nok mene at vi er overmodige som tror vi kan påvirke kulturen og nasjonen vår. Likevel er vi overbevist om at noe må gjøres for å få slutt på slaveriet, så hvorfor ikke starte med å redusere etterspørselen? 

#mininnsats

Bli med oss i å ta det første steget; del på sosiale medier hva du kjøper, gjør eller bidrar med for å bekjempe moderne slaveri. Del bilder og oppdateringer med #mininnsats, og bli med i en bevegelse av mennesker som ønsker å se slaveriet avskaffet i Norge!

Karoline Strømme