Europas blodtomater

Skrevet av: Thea Myhr

Skrevet av: Thea Myhr

Tomatprodusentene Mutti og Conservera Italia oppdaget umenneskelige arbeidsforhold hos arbeiderne på åkrene i Italia hvor tomatene dyrkes. Arbeiderne behandles som slaver og tomatene de plukker ender også opp i norske butikker. Slike forhold i et europeisk land er sjokkerende.

 Ibrahim flyttet fra familien sin i Sudan for å finne jobb i Europa i håp om å tjene bedre penger enn i hjemlandet. På en åker i Italia endte han opp med en jobb hvor han skulle plukke tomater. Et par år i Italia ville gi han pengene han trengte, regnet han med. Det tok derimot hele 16 år før Ibrahim endelig kunne reise tilbake til Sudan. Uten verken dokumenter eller rettigheter, kunne ikke arbeiderne forlate åkrene. Ibrahim var på ingen måte forberedt på det han hadde i vente.

Han og de andre arbeiderne ble grovt utnyttet og behandlet som slaver. I likhet med Ibrahim, var det få av arbeiderne som kunne språket. Dette gjorde det lettere for bøndene og bakmennene å utnytte dem. 12-timers lange arbeidsdager i Italias stekende hete hvor det ofte er temperaturer opp imot 40 grader var forholdene de arbeidet i. De fikk ingen pauser eller fridager og de hadde ikke tilgang på verken førstehjelp, leger eller telefondekning. Tilgang på vann var også minimal.

 De ti kronene han tjente i timen var ikke nok til å komme seg vekk eller tilbake, og uten arbeidet kunne han ikke overleve. Mye av pengene han tjente, forsvant i utgifter til mat og drikke, transport og bakmenn. Med det tunge fysiske arbeidet i umenneskelige arbeidsforhold har flere av de andre som jobbet med Ibrahim mistet livet av hjerteinfarkt eller heteslag. Om tilgang på medisinsk hjelp hadde vært mulig, ville de kunne overlevd.


En milliardindustri

Tomatdyrking i Italia er en lukrativ business og har utviklet seg til en milliardindustri. Italia blir regnet som en av hoved eksportørene av tomater for hele, eller store deler av Europa. Samtidig som det er lukrativt å drive jordbruk og eksportering av ferske grønnsaker og frukter, varsler IEH (Initiativ for Etisk Handel) i sin rapport fra 2015 om kummerlige arbeidsvilkår og stor ulovlig arbeidsinnvandring sør i Italia hvor blant annet Mutti og Conserva Italia har sin produksjon.

Det estimeres å være 300 000- 500 000 arbeidsmigranter i Italia som jobber i primærnæringen, hvor opptil 100 000 av arbeidsmigrantene jobber under uverdige arbeidsforhold som Ibrahim. Det er uutholdelige arbeidsforhold der omtrent alle arbeidsmiljølover brytes og med minimale lønninger. Denne formen for kriminalitet er spesielt et problem sør i Italia, hvor det regnes at 20-50% av all innhøsting, av frukt og grønt, skjer for hånd. Dette skaper et marked for billig arbeidskraft, hvor arbeiderne blir redusert til slaver. 

Kriminaliteten og problemene er ikke ukjent for styresmaktene. Men det er først i 2017 at IEH melder at Italia har fått et straffeansvar overfor bønder som bruker ulovlig arbeidskraft, gjennom bakmenn (caponero). Dette gjør at risikoen ved å hyre ulovlig arbeidskraft fra slike caponero blir høy. Den nye lovgivningen har også økt bevisstheten i landet om utfordringene rundt matindustrien.Min innsats

I et intervju fra Aftenposten (2012), kommenterer Giorgio Donnini, sjef for bondeorganisasjonens avdeling i Foggia, hvorfor man bruker ulovlig arbeidskraft:  

Det er moralsk uakseptabelt, men bøndene er desperate. Prisene er presset så lavt at det ikke er mulig å få regnskapet til å gå opp på noen annen måte. Det er lett å skylde på bonden, men hva med kjedene som ikke er villige til å betale en fair pris?

Lignende arbeidsforhold som Ibrahim lever i finner vi også i flere industrier som kjøttproduksjonen i Brasil og fiskeindustrien i Thailand. Menneskehandel i verdikjeder er et problem i hele verden, men det er økt bevissthet, som fører til forandring. Om vi som forbrukere ikke er bevisste på verdikjedene til produktene vi kjøper, ender vi opp med å utnytte de mest sårbare menneskene.

 Det samme gjelder leverandørene. Der kan små endringer gi store utslag. Hvis vi som forbrukere er villig til å betale litt ekstra for varene vi kjøper, og leverandørene deretter er villig til å gi bøndene en fair pris for råvarene, vil bøndene også kunne gi arbeiderne en fair lønn og bedre arbeidsvilkår. Bevisste forbrukere er viktig, men det hjelper lite om leverandørene ikke er bevisste.

Om Mutti og Conservera Italia oppdaget i fjor at bondens arbeidere ble behandlet som slaver, vil dette mest sannsynlig også gjelde annet frukt og grønt som dyrkes i samme område. Min innsats vil derfor være å kjøpe frukt og grønt som er merket med Fair Trade eller Nyt Norge. Om vi som forbrukere skaper en større etterspørsel etter mat uten slaveri i verdikjedene må kjedene og leverandørene snart innrette seg etter det. Vi kan ikke lenger ignorere at også vår frukt og våre grønnsaker kan være produsert av slaver.  

Kilder 

Aftenposten (2012) Europas tomatslaver. Hentet 07.03.18

Initiativ for Etisk Handel (2015) Due diligence in agricultural supply chains. Counteracting exploitation of migrant workers in Italian tomato production. Hentet 07.03.18

Initiativ for Etisk Handel (2008) Fairtrade gjorde forskjellen. Hentet 07.03.18

NRK Urix (2017) Importerte “slave”-tomater til Norge. Hentet 07.03.18

NRK Radio Nyhetsmorgen (2017) Mutti innrømmer kjøp av slavetomater. Hentet 07.03.18

The guardian (2017) The terrible truth about your tin of italian tomatoes. Hentet 07.03.18

Karoline Strømme