Det handler om mennesker

Skrevet av: Ela Gustavsen

Skrevet av: Ela Gustavsen

For Freedom aksjonen gikk av staben torsdag 12.april, da mennesker i alle aldre samlet seg for å handle for frihet! Det rådet ingen tvil om at det var handlekraft i deres valg om å stille opp å shoppe for å bidra til å kjøpe mennesker ut av menneskehandel. Pengene gikk uavkortet til For Freedom sitt forebyggende arbeid og ofre for menneskehandel.

Kunnskap og engasjement

Kevin Bales tok turen til Bergen fra University of Nottingham, hvor han leder The Rights Lab, for å snakke om moderne slaveri og hva vi som forbrukere kan gjøre for å stoppe utnyttelse andre steder i verden. Sammen med Håvard Langmoen fra det etiske klesmerket Fair & Square, satte han menneskehandel og slaveri i produksjonslinjen på agendaen for de oppmøtte på Speaking For Freedom. Med forskningsfundert informasjon og personlig engasjement, ble det både utfordrende og engasjerende for publikum å lytte til foredragsholderne. Bales utfordret også Bergen og Norge på å jobbe med mot å bli verdens første slavefrie land. 

Shopping for en god sak

Folk i alle aldre samlet seg for å handle for frihet da Shopping For Freedom gikk av stabelen 12.april. Det rådet ingen tvil om at det var handlekraft i deres valg om å stille opp og shoppe for å bidra til å kjøpe mennesker ut av menneskehandel. Pengene gikk uavkortet til For Freedom sitt forebyggende arbeid og hjelp til menneskehandelsutsatte.

MAGAZINE snakket med noen av dem som handlet om hvordan de hadde hørt om aksjonen og hvorfor de støttet arbeidet. Margrethe Stokke hadde hørt om Shopping For Freedom gjennom Salt Bergenskirken som også står bak For Freedom. Grunnen til at hun valgte å handle her var for å bidra til å sette mennesker i frihet ved å støtte organisasjonens arbeid. Hun vektla også at det er supert med gjenbruk.

Margrethe Stokke (19), student.

Margrethe Stokke (19), student.

Sara Solberg var frivillig på arrangementet. Hun elsker konseptet, og synes det er en kreativ måte å støtte bekjemping av menneskehandel på og samtidig skape oppmerksomhet rundt problematikken. Hun engasjerte seg som frivillig fordi hun er mot slaveri og synes det er forferdelig at det faktisk finnes slaver i Norge.

Sara Solberg var frivillig på arrangementet.

Sara Solberg var frivillig på arrangementet.

Festplassen badet i sol og mennesker

Lørdag 14.april satt For Freedom Aksjonen preg på Festplassen midt i Bergen by. Solen meldte endelig sin ankomst og gradestokken viste 20 plussgrader. Det var flere mennesker enn det noen gang har vært på en For Freedom Aksjon, og flere deltakere enn det noen gang på Running For Freedom.

Festplassen fylte seg stadig opp av mennesker som enten kom for å kjøpe seg kaffe og vaffel i solsteiken eller for å høre artistene Eric Odeen, Hanne Vatnøy og Sofye fremføre en låt på Music For Freedom. Barn kom med sine foreldre for å kjøpe sukkerspinn, hoppe i hoppeslott eller til og med løpe i 15 minutter for å bidra på Kids For Freedom. Barna hadde med hjelp fra foreldrene samlet seg sponsorer, og løp som om det gjaldt livet. Det var ikke til å unngå at det ble litt knall og fall før tiden var ute. 

Etter løpet kom en andpusten jente smilende bortover festplassen. Hun understreket viktigheten av å være et fellesskap av barn som løper for felles sak, og la til at å få litt trening er en fin bonus. Det var tydelig at flere av barna var opplyst om at de hadde kjempet og ofret noe for en god sak. En av guttene visste at han hadde samlet inn mye penger, og kunne ærlig innrømme at det kostet litt å gi det videre til andre han ikke kjente, men likevel visste han at det var verdt det.

En flott avslutning

Samme kveld ble St. Jakob kirke fylt av mennesker som samlet seg for å løfte opp sin stemme for frihet. I to timer var kirken fylt av sang og musikk som sto til taket. Det ble også samlet inn penger til For Freedom og organisasjonens leder, Benedicte Ekman, holdt en appell som utfordret publikum på deres engasjement for menneskehandelsutsatte. Det ble en flott avslutning på årets For Freedom Aksjon.

Gjennom hele For Freedom Aksjonen 2018 ble det fremhevet at dette handler om mennesker; de som både i Norge og i andre deler av verden utsettes for utnyttelse og tvang i det moderne slaveriet. Det ble lagt vekt på at alle kan bidra med litt, enten økonomisk eller ved å engasjere seg på frivillig basis. Samtidig er problemet  større enn oss. Derfor avsluttet vi aksjonen med å løfte takk og bønn til en Gud vi tror kan sette fanger i frihet.

For Freedom