For Freedom Aksjonen 2019

Skrevet av: Siri Haug

Skrevet av: Siri Haug

For andre år på rad arrangeres For Freedom Aksjonen i Trondheim med arrangementet Running for Freedom og Kids for Freedom. Lørdag 6. April satte For Freedom Aksjonen sitt preg på byen og moderne slaveri på dagsorden.

«Det har vært mye planlegging i forkant, men det er enklere å planlegge andre gangs gjennomføring enn første gang», sier prosjektleder Debora Eline Gunnestad. 

Det er menigheten Salt Trondheim som arrangerer For Freedom Aksjonen i Trondheim og forsamlingspastor Ariel Lund sier «Salt Trondheim er glade for å være med på For Freedom. Det er viktig å skape forståelse for tematikken moderne slaveri, både i menigheten og for folk i Trondheim. Med aksjonen får menigheten være med på å bety en forskjell for utsatte mennesker. Og så er det gøy å ha et slik arrangement!»

Lokal begeistring

Hoppeslott, ansiktsmaling, kafé og barne- og voksenløp var blant aktivitetene som dro folk og skapte inntekter. Løperne har selv skaffet sponsorer og for å skape oppmerksomhet hadde enkelte kledd seg ut. Noen valgte også å gå og å sykle løypa. Aksjonens inntekter går uavkortet til For Freedom, og partnerorganisasjonene Hope for Justice og tankesmien Skaperkraft. Totalt kom inntektene på ca. 25000 kroner.

I fjor var arrangementet på Solsiden, kjent for sine mange uterestauranter. I år ble arrangementet lagt til nærliggende Adressaparken på grunn av konstruksjonsarbeid. Omleggingen var hell i uhell, her kom en utenfor lokalet til Adresseavisen og rett ved populære kafeer. Kafeen Jacobsen og Svart ble så begeistret for arrangementet at de både sponset kaffe til For Freedom-kafeen og stilte med egenbrent kaffe til premier. Flest antall runder og beste kostyme ble blant annet premiert.

Sammen kan vi skape en trygg by

Aktivitetene for barn og kafeen trakk mange forbipasserende til arrangementet. Mange var nysgjerrige og fikk øynene opp for temaet og problematikken. Flere ga uttrykk for at de ikke var klar over at slaveri fremdeles finnes i dag. Dette kunne de frivillige og deltakerne være med å opplyse om. 

Geirmund Lykke (KrF) sa i sin innledende apell at det ikke er Trondheim verdig at det finnes moderne slaveri også her. Vi trenger at Trondheim ikke fremstår som et attraktivt marked for menneskehandel. Bevisstgjøring og samhandling er viktig og han understrekte at politikere kan være med å finne løsninger, men de er også helt avhengige av frivillige organisasjoner og initiativ, slik som For Freedom. De frivillige når grasrota på en annen måte enn politikerne. Sammen kan vi nå målet om å skape en trygg by.

Bergen

Aksjonen ble i år igjen en suksess også i Bergen by hvor det ble arrangert Music For Freedom, Shopping For Freedom, Kids For Freedom og Running For Freedom på Festplassen midt i sentrum. 

Takk til alle som støttet, deltok og hjalp til på For Freedom Aksjonen 2019! Vi gleder oss til neste år!

Siri Haug